Rosmarinus officinalis L. (Biberiye)
Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesindendir. Doğal yayılış alanı Akdeniz sahilleridir. Her dem yeşil olup, 2 metreye kadar boylanabilir. Sıcaklık isteği yüksektir ve soğuğa fazla dayanıklı değildir. Doğal dağılış alanları 0-1.600 metre arasındadır. IUCN (International Union for Conservation of Nature) kırmızı listeye göre, 'Least Concern' (Asgari Kaygı) kategorisindedir. Yaprakları bazı yemeklerde baharat olarak, yağı ise aromaterapide kullanılabilir. Ülkemizde birçok şehirde, yeşil alanlarda, park ve bahçelerde yetiştirilmektedir.
Biberiye'nin kampüsteki başlıca dağılış sahaları İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Rektörlük Binası (eski), Kütüphane ve çevresidir.
Rosmarinus officinalis’in dağılış sahası
Kaynakça
Acartürk, R. (2006). Park ve Bahçe Peyzajında Süs Bitkileri ve Yer Örtücüler. Ogem-Vakfı, Ankara.
Khela, S. 2013. Salvia rosmarinus (Europe assessment). The IUCN Red List of Threatened Species 2013: e.T203257A2762622. Accessed on 06 May 2024.
Mamıkoğlu, N. G. (2007). Türkiye'nin Ağaçları ve Çalıları, Doğuş Grubu İletişim Yayımcılık ve Ticaret A.Ş, İstanbul.
Rosmarinus officinalis L. in GBIF Secretariat (2023). GBIF Backbone Taxonomy. Checklist dataset https://doi.org/10.15468/39omei accessed via GBIF.org on 2024-06-07. Gurbuz, B., Bagdat, R. B., Uyanik, M., & Rezaeieh, K. A. P. (2016). Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) cultivation studies under Ankara ecological conditions. Industrial Crops and Products, 88, 12-16.
Powo (2024). Plants of the World Online. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; https://powo.science.kew.org/ Retrieved 11 August 2024.